Huis van de Vrijmaking

Vandaag werd er een boek met bovenstaande titel gepresenteerd. Een boek over 75 jaar gereformeerd-vrijgemaakt leven in woord, maar vooral ook met veel beelden. Ik mocht een bescheiden bijdrage aan het boek leveren met enkele foto’s en een vijftal interviews met 75-jarigen.

Ik ging onder andere in gesprek met een echtpaar uit de Herengrachtkerk. Hieronder lees je een quote. De rest lees je in het boek, dat meer dan de moeite waard is om een aardig beeld te krijgen van gereformeerd-vrijgemaakt leven door de jaren heen. Met alle herkenning en vervreemding, dankbaarheid en schaamte tot gevolg.

Hij lacht hard en lang als het over de Gereformeerde Reisvereniging gaat. “Ria wilde op een gegeven moment met een GRV-reis op pad, maar dat leek me niets. Ik had in het leger een heleboel gezien en zo’n reis leek me maar saai, burgerlijk en degelijk.” Zij glimlacht, want ze weet hoe het verhaal afloopt. “Maar eerlijk is eerlijk; ik heb in mijn leven nog nooit zo hard gelachen als tijdens die reis. Het bleken toch allemaal mensen van vlees, humor en bloed.” 

Comments

Comments are closed.

You may also like