Huis om stil te zijn

De komende weken is de Herengrachtkerk op een paar doordeweekse avonden open voor een moment van stilte. De kerk is dan een ‘huis om stil te zijn’ (inspiratie ontleend aan een prachtig gedicht van Eppie Dam, zie hieronder). Het is een moment om samen stil te zijn, maar ook samen te lezen, bidden, zingen en te luisteren. Gisteren was de eerste avond en in de stilte werden mijn ogen steeds weer naar het bordje naast de deur getrokken. Al kunnen we misschien beter zo’n bordje buiten bij de ingang/entree van de kerk hangen…. Je bent 20-03, 27-03, 03-04 en 11-04 vanaf 19.30 van harte welkom om samen met ons stil te zijn (Herengracht 68-70).

 

Huis om stil te zijn

Uit straten ronkend en rumoerig
heb ik een weg, een plek gezocht;
ik vond, het hart beklemd en roerig,
een huis gebouwd uit ademtocht.

Uit woordenvloed ben ik gekomen,
genaderd tot de bron van rust;
niet om er zomaar weg te dromen
maar stil te zijn naar hartelust.

Hier klinkt de taal niet angstaanjagend
en daal ik tot mijn wezen in,
in stilte die bevrijdt, ontwapent;
een stem die spreekt van dieper zin.

Het veilig masker mag doormidden,
ik toon mezelf een waar gezicht;
terwijl – geopend – handen bidden:
ontvangend, weerloos, vederlicht.

Ik voel me als herdacht, herboren –
het eelt, de ziel opnieuw doorbloed;
ik ga, weer mens als ooit tevoren,
de wereld anders tegemoet.
Eppie Dam

 

 

 

Comments

Comments are closed.

You may also like