Lijden in Leiden (11)

Wij weten dat de hele schepping nog altijd als in barensweeën zucht en lijdt.” Romeinen 8:22

Deze man – de heer Henri Lenferink – is sinds 2003 burgemeester van Leiden. Nog altijd met veel plezier. ‘Ik vind het eervol dat ik als burgemeester een bijdrage mag leveren aan de samenleving en dat ik mensen mag helpen en bijstaan.’ Het woord ‘samen’ is belangrijk voor Lenferink. Samen leven. Samen werken. Daarin wil hij een rol spelen. Moedig en met lef. 

Als burgervader heeft hij in de afgelopen jaren de stad Leiden goed leren kennen. Ook het lijden in Leiden. Hij moet er als mens en als burgervader geregeld mee omgaan. Bij lijden in Leiden denkt hij als eerste  aan de teloorgang van mensen door bijvoorbeeld drugs en alcohol. Mensen die stapje voor stapje afglijden en kapot gaan. Dit doet hem verdriet. ‘Je kunt de pijn en het lijden soms van de gezichten aflezen. En een oplossing is vaak niet zomaar voor handen.’ 

Als tweede noemt hij mensen die gebukt gaan onder depressies. Terneergedrukte mensen. Hij weet waar hij over spreekt, want hij maakte het in de familie van zeer dichtbij mee. ‘Je voelt jezelf als omstander vaak machteloos en staat er dan letterlijk bij en kijkt er naar.’ Alhoewel, hij heeft ervaren hoe belangrijk het is om er juist dan ‘gewoon’ te zijn voor deze mensen in hun depressie. 

Als burgervader is ‘er zijn’ belangrijk, maar niet altijd genoeg. Dikwijl moet hij optreden, ingrijpen en pro-actief handelen. Op de verschillende niveaus probeert hij dat te doen met daarbij telkens de mens in het oog. Ook als hij alleen op zijn werkkamer is. Want samen brengt volgens hem verder. 

Wil je meer weten over deze rubriek? Lees danhttps://beleidendekerk.nl/?page_id=141. Wil je meewerken aan deze rubriek of heb je tips ? Laat het dan weten via lijdeninleiden@gmail.com.

Comments

Comments are closed.

You may also like