Wie ben ik?

Vanmiddag mag ik op een seniorenmiddag in de Opstandingskerk wat vertellen over mijn fotografie. Ik zal dan onder andere een serie van zes foto’s tonen met daarbij wat associaties. Waaronder deze foto. Ik lees daarbij het gedicht ‘Wie ben ik?’

Het licht op deze foto valt binnen in de Zionskirche in Berlijn. De kerk waar Dietrich Bonhoeffer onder andere heeft gewerkt. Bonhoeffer was betrokken bij een christelijke verzetsorganisatie die luisterde naar de naam Bekennende kirche (Belijdende Kerk). Vanmiddag kijken we naar deze foto en lezen we daarbij een gedicht van Bonhoeffer.

Wie ben ik?

Wie ben ik?

Ze zeggen me vaak:

je treedt uit je cel

rustig blij en zeker

als een burchtheer uit zijn slot.

Wie ben ik?

Ze zeggen me vaak:

je spreekt met de bewakers

vrij rechtuit en vriendelijk

als was je hun heer

Wie ben ik?

Ze zeggen me ook:

je draagt je zwarte dagen

evenwichtig en waardig

als iemand die gewend is te overwinnen.

Ben ik werkelijk wat anderen van mij zeggen?

Of ben ik alleen wat ik weet van mijzelf:

onrustig vol heimwee

ziek als een gekooide vogel

snakkend naar lucht als werd ik gewurgd

hongerend naar kleuren naar bloemen en vogels

dorstend naar een woord naar een mens dichtbij

trillend van woede om willekeur om de geringste krenking

opgejaagd wachtend op iets groots

machteloos bang om vrienden in den vreemde

moe en te leeg om te bidden te danken te werken

murw en bereid om van alles afscheid te nemen?

Wie ben ik? De een of de ander?

Ben ik nu de een en morgen de ander?

Ben ik beiden tegelijk?

Huichel ik voor de mensen

en ben ik in mijzelf een verachtelijk huilende zwakkeling?

Lijkt wat nog in mij is op een verslagen leger

wanordelijk vluchtend na de verloren slag?

Wie ben ik? Ik ben een speelbal van mijn eenzaam vragen.

Wie ik ook ben Gij kent mij

ik ben van U mijn God.

Comments

Comments are closed.

You may also like