Lijden in Leiden (2)

“Wij weten dat de hele schepping nog altijd als in barensweeën zucht en lijdt.” Romeinen 8:22

De apotheek van deze Leidse apotheker draagt de veelzeggende naam: Tot hulp der menschheid. Leen Nelemans wil dienstbaar zijn aan zijn zieke medemens. “Je kunt mij bij wijze ‘s nachts wakker maken om als dat nodig is voor een ernstig ziek persoon een infuus met pijnstilling te maken.” Nelemans komt in zijn apotheek dagelijks in aanraking met lijden in de levens van zijn patiënten. Soms klein leed dat opgelost kan worden met een simpele pijnstiller of spray, maar soms ook diep en ernstig lijden. “Ziekte, pijn en lijden horen sinds de zondeval bij het leven. Daar veranderen wij als mens weinig aan, maar ik zie het als mijn roeping om juist de mens in zijn of haar lijden als apotheker bij te staan. Zo goed en kwaad als dat gaat.” En dat bijstaan van mensen in lijden is wat hij geregeld tot laat in de avond doet. Aan tafel controleert hij dan de recepten die overdag in de apotheek zijn gepasseerd. Dag in. Dag uit. Tot hulp der menschheid!

Meer lezen over de serie ‘Lijden in Leiden’ of jezelf of iemand anders aanmelden? Zie hier.

Comments

Comments are closed.

You may also like